lördag 9 januari 2010

Antiinflammatorisk kost

Det är relativt nyligen jag har fått min diagnos psoriasis artrit. Jag har haft problem med låsningar och ont i överkroppen i många år och kanske är det skönt att få diagnosen, kanske är det jobbigt att inse att det är det som jag har och att det kan bli värre.

Jag fick tips från min kiropraktor om att det kan vara bra att äta fiskolja, så jag googlade lite grann om det. Det och D-vitaminer sa hon skulle vara bra kost mot antiinflammation, liksom att skippa sädesslagen. Hellre då äta ris och potatis, än att äta bröd och pasta. Jag är inte så insatt i det där men jag ska se till att försöka bli det. Om det kan hjälpa mig så självklart ska jag läsa på.

Jag hittade en sida på internet som handlade om antiinflammatorisk kost. Jag visste inte att mjölkfett var dåligt att äta, för det är försämrande för skadlig kronisk inflammation! Kolla under nivå 4, så ser ni. Länken till den antiinflammatoriska kostcirkeln (pyramiden) hittar kommer här. Sammanfattningsvis:

Grunden: Träna, väg lagom, drick 1,5 liter vatten per dag!
Ät helst: Grönsaker, frukt, bär, kolhydrater (fullkornspasta, råris!), fisk (fet fisk som lax, makrill och sill) som ger en D-vitamin, jod och selen
Ät också: Rapsolja, linfröolja, olivolja, nötter, mandel, örtkryddor, vitlök och ingefära
Du kan också äta med måtta: Magra mjölkprodukter (komma åt kalciumet), fågel och ägg, sojabönor, te och så det som de kallar sunda laster (!) som rödvin, choklad och kaffe.

Det sista gillade jag mest! Det står att rödvin, choklad och kaffe är fyllda med anti-inflammatoriska och antioxidativa ämnen som stärker hälsan. Me like. Det kan jag väl ställa upp på! :)

Ät i mycket begränsad utsträckning: Feta mjölkprodukter, salt, vitt bröd, vit pasta, ris, godis, kakor och läsk. Plus rött kött! Det tillför sådant fett som skapar och förvärrar inflammationer. Det visste jag inte. Hrm... Det är tydligen ett av de bäst dokumenterade cancerframkallande ämnena i mat, t ex när det gäller tjocktarmscanser. Ät fisk och fågel, skriver man. Suck... okej, jag som gillar kött! Faktiskt något jag kan justera ändå, bara jag nu har fått veta att det ligger till så.

Mycket att sätta sig in i. Sen kanske det inte gör någon skillnad. Men jag är beredd att prova lite. För jag vill inte ha ont. Hela livet. Arghh... tanken svindlar. Fan också. Why?!

1 kommentar:

Nikolina Arcini sa...

Hej! Jag hoppas att du har följt din kost och att det har gett dig resultat!! Jag fick diagnosen psa artrit för några år sedan. Inga mediciner hjälpte till en början så jag beslutade mig för att göra så mkt jag kunde själv istället. Jag lade om kosten till antiinflammatorisk(basisk kost) och en månad senare var skillnaden större än jag någonsin hade kunnat tänka mig. Jag äter likadant idag som 2007 och jag äter godare och mår bättre än någonsin. Jag tar halv dos medicin nu och satsar på att kunna bli fri från medicinering till sommaren. Sömn och god mat känns mycket trevligare än sprutor :) Lycka till! //Nikk