torsdag 11 februari 2010

Ont idag igen

Ont idag igen. Stel. Trött i kroppen, eller ja, axelparti. Ont i fästena i vänstra bröstbenet framförallt. Aj. Det blir nog till att festa till det med en iprén om ett tag. Vill bara må bra.

9 kommentarer:

Veronica sa...

Hej,hittade din sida om psoriasis artit.Jag har också den diagnosen sen 1,5 år sedan.
Är jobbigt at inte ha kontakt med någon annan som har diagnosen för människor runtomkring en förstår ändå inte hur det är att leva med den.
Man kan styra rätt mycke i sitt liv,men ibland styr sjukdommen som man inte vill.. Och det har jag svårt att accptera...

S sa...

ja, jag känner igen mig i det där. Det jag tycker är jobbigast är att behöva leva med detta resten av livet. Kanske tom att det blir värre. Hur illa är det för dig? Leder? Muskelfästen..?

veronica sa...

mest muskelfästen,men nog jobbigt det... har långfingrarna som dragit snett.fick ett till skov nu i januari och det var det värsta jag varit med om =( hade inflammationer i stort sett i hela kroppen. medicinerar nu med 8 tabletter métotrexat och 2*2 tabletter av salazopyrin samt pronaxen 2 om dagen,20 mg prednisolon,alvedon 6-8 om dagen och ibland tiparol på kvällen för att ta bort smärtan då den e som jobbigast.. men jag kan ej säga om det är den rätta medicinen för mej ännu,har provat olika i 1,5 år nu utan att ha hittat riktigt rätt.. få se om jag ska testa arava se om inte detta hjälper.. sätter mitt hopp sen till de biologiska läkemedlen...

ja,det där med att man får ha det hela livet och att det inte går att bota... man får ha det i kroppen jämt,det skrämmer mej mycket.man blir ju inte av med det!!! tänker ofta att om jag brytit ett ben och så hade det läkt ihop och sen vart det bra med det,men inte fick man det!!!
man känner sej otillräcklig då kroppen inte funkar.
känner igen det där kring bröstet,känns som att det är invärtes inflammationer.

hur bröt det ut för dej? mitt bröt ut med en influensa våren -08,snart 2 år sedan.jag var 31 år då.

sköt om dej.

S sa...

Jag är så ny på det här, så jag har inte koll på alla mediciner. Jag har fått utskrivet orudis retard och en kortison men tycker det känns jobbigt att behöva ta det, så jag har kämpat mig fram med iprén. Alldeles för många. Har du provat orudis retard? Är de biologiska sånt som är "sista lösningen" eller hur menar du med att du sätter ditt hopp till dem?

Jag har haft ont av och till i ca 6 år nu (är snart 34 nu) och fick först diagnosen Tietzes syndrom och en massa iprén. Har gått till kiropraktor i säkert fem år och det har funkat att knäcka loss låsningar som väl är för att musklerna krånglar. Vet inte riktigt hur det hänger ihop. Har du problem så du behöver till kiropraktor? Nu är jag inte där så mycket hos kiropraktorn; mest ont i fästena och öm överallt i överkroppen. Har trott det var mina leder men när jag förstod att det kunde vara fästena kändes det som mer rätt, som en bättre beskrivning av vad som kunde vara det onda.

S sa...

Är orolig för att det ska ge sig på lederna, och gå in i leden. Än så länge (hoppas det förblir så) är det muskelfästena som krånglar och inte har spridit sig och blivit det som jag förstått kallas "artrit". Hur har du det?

Veronica sa...

Godmorgon!
Ja,jag har provat orudus retard,den funkade ganska bra i sommras då jag åt den,men inte alls nu.Kände mej liksom smidigare i kroppen.
Jag har fattat det som att det är en sista hansdlösning pga de är rätt dyra att skriva ut,iallafall här i norrbotten.
Man jag känner att det är ju mitt liv det handlar om att testa ut rätt medicin som tar tid och de är tid jag ej får tillbaka.. Ska på återbesök på reumatologen 26 februari så vi får se vad de säger då...
När jag var in i början av februari till läkaren så var det min långfingerleder som hon studedrade extra noga,och det känns mera annorlunda i dem så de kan var på väg in i leden där.Hoppas att få svar på det på återbesöket.
De mesta av mitt sitter ju i sen och muskelfästen,men det verkar ju vara som mera knepigt att behandla det.Jag är så himla kännslig på det att minsta felbelasning överansträngning så får jag envisa inflammationer.

Ha den sista veckan haft en sån fruktansvärd stelhet i kroppen som jag aldrig tidigare vart med om,tar flera timmar innan man mjuknat upp och kan va lagomt rörlig en stund innan den komer tillbaka mot kvällen då tröttheten tar över... Är så många tankar i huvudet om vad som kommer att hända i framtiden,hur kommer livet att se ut? Har familj och tre barn och det är så myckat jag missat sista tiden pga min dåliga form... och det är inte alltid så roligt.

Jag fyller också 34 i år =)

Nej,jag har ej vart hos någon kiropraktor ännu,just ryggen och kring bröstet har vart rätt besparad från problem,men sen december har jag börjat känna av dem med.Min högra sida av kroppen har vart mest ansatt från axeln och ned hela vägen till tårna.

Har du testat varma bad? jag står på väntelista för det,men det verkar ta tid och sjukgymnasterna på min vdc verkar inte så brydda om att hjälpa till,man ska liksom klara sej själv hela tiden.Har vart i kontakt med dem i omgångar men de har som inget annat att erbjuda än badet.

S sa...

Konstigt, jag är inte stel på morgonen så som du beskriver. Känner du också dig trött och genomslut i kroppen framemot kvällen i musklerna eller blir du stel i lederna istället? Eller båda kanske.

Mitt sitter i stort sett bara i överkropp, axlar, rygg, bröstrygg, lite ländrygg (stelhet, inte inflammation i fästena i ländryggen).

Min läkare pratade om bad men det lät som det var nåt jag fick ordna själv. Har du det genom en vårdcentral? På recept eller hur funkar det? Verkar bra, kanske något jag ska kolla upp om det finns här, såsom du har det?? Jag går inte till sjukgymnast men funderar om jag ska.

min läkare sa jag bara skulle ta orudis retard om jag verkligen hade ont, och helst undvika det. Nu är jag orolig för att jag kanske borde ta det, för att det annars ska gå in i lederna när jag har ont? Borde man inte ta medicinen för att bromsa? om jag låter bli att ta och härdar ut istället kanske jag gör mig själv en björntjänst?? Vet du hur det funkar???

Vill du ha min mail? så kan vi maila lite om du vill. Tycker det känns bra att "prata" med någon som förstår och känner igen sig.

S sa...

Ja, sen har jag ju den "vanliga" psoriasisen och den har jag i hårbotten, från och till mer eller mindre, och så på en av mina lillfingernaglar fast inte så farligt på den fast det går i perioder där också men oftast inte så mycket. Har du känningar av hudsjukdomen också?

Veronica sa...

hej,orudus,pronaxen,ipren,m,m är ju inflammationshämmande och är bra för att hålla sej smidigare och rörligare har de berättat för mej.de tar bort lätt till måttlig värk.orudis är lite starkare än ipren och pronaxen.

jag pratade med sjukgymnasten på min vdc och de satte upp mej på väntelista för bad,men ännu så har jag inte hört något,måste nog påminna dom om det i veckan.
metotrexatet och salazopyrinet jag äter ska ju miska stelhet,svullnad,värk och bromsa sjukdomsföloppert.. som jag skrev tidigar så tror jag ej det är rätt medicin för mej.annar skulle jag nog inte ha dessa skov som plågar livet ur en emellanåt.du har inte blivit erbjuden någon reumatisk medicin?


hade mest i händer/fingrar och fötter/tår då det bröt ut.men sen kom nästa skov 6 månader senare precis då jag fick min diagnos på reumatologen 1 oktober 2008 så hade jag ibägge händerna,fötter,höger axel,höger höft och höger hälsena som bråkar jämt och i ländryggen,i sommras var det höfterna och knäna som sega ihop,gick på kryckor.. =(

och nu när detts skov kom i januari så tog det nästan hela kroppen,det verkar som bli värre för varje skov.

jag har ju inte så mycke på huden,bara lite på armbågarna och på knäna.

har sån fruktansvärd värk i just fötter och fotleder idag och knän och nu på kvällen då luften går ur en av trötthet så könns det bara mera och mera.suck!!!

jag helt klart ska vi växla mailadresser,var så glad att hitta någon som går igenom samma som mej,som förstår.för man måste veva med det för att först hur jpbbigt det är.
tyckte det var jättebra det du lagt in om inflammatorisk kost =)

skriv på min mail vev@email.com
höres snart!!